marți, 20 februarie 2018

România îşi consolidează capacităţile de apărare şi securitate

La finele lunii ianuarie 2018 Ministrul Apărării al României Mihai Fifor, a participat la sedinţa de autoevaluare a activitatilor pe anul 2017 ale Statului Major al Forţelor Aeriene şi Navale.

Statul Major al Forţelor Aeriene

Pe linia activităţii Statului Major al Forţelor Aeriene a Ministrul Fifor a menţionat, "în anul 2017 Forţele Aeriene Române au reușit parcurgerea unor etape importante în procesul de modernizare a tehnicii de luptă. În acest sens, a amintit finalizarea etapei iniţiale de introducere în serviciu a avionului F-16 Fighting Falcon, prin recepția ultimelor trei aeronave din cele 12 ale primului lot de aparate multirol, precum și semnarea contractului de achiziție pentru înzestrarea cu primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT" (Conform planurilor sale de modernizare militară). În ceea ce privește obiectivele stabilite pentru anul 2018 și perioada următoare în domeniul înzestrării, ministrul Fifor a menționat, "continuarea programului de achiziții PATRIOT – pentru anul 2018 fiind parcuse etapele necesare și alocat bugetul necesar achiziției celui de al doilea sistem, continuarea procesului de implementare a înzestrării cu avionul de luptă multirol – prin identificarea soluțiilor de asigurare a încă 36 de aeronave F-16, precum și pregătirea concepției de înzestrare cu elicoptere noi".

Statul Major al Forțelor Navale

Pe linia activității Statului Major al Forțelor Navale, au fost evidenţiate următoarele "eforturile principale ale Forțelor Navale în anul 2017 au fost concentrate pe menținerea capacității operaționale a forțelor puse la dispoziția NATO și pe inițierea programelor de înzestrare și de modernizare a platformelor navale, în vederea participării la apărarea zonei de responsabilitate și îndeplinirea angajamentelor internaționale asumate". Totodată a fost menţionată participarea Forţelor Navale ale României la operațiunile din Marea Mediterană şi Marea Neagră, prin care s-a dovedit că Forțele Navale Române sunt un partener de nădejde și un furnizor de securitate pentru celelalte state membre ale NATO. Pentru anul 2018 ca prioritate au fost stabilite următoarele: înzestrarea cu corvetele multifuncționale (valoarea achiziției nu a fost făcută publică, însă prețul celor patru nave este estimat la aproximativ 1,6 miliarde de euro), programul de modernizare a celor două fregate; achiziții pentru sistemul de instalații mobile de lansare de rachete antinavă. Prin aceste programe va fi reiterat angajamentul clar al României pe dimensiunea consolidării capacităţilor de apărare şi securitate precum şi va aduce relevanţă forţelor navale în sistemul de apărare a litoralului naţional, dar şi pentru viitoarele misiuni ale NATO.

Totodată, România planifică să achiziționeze și să producă în colaborare cu partenerii francezi și germani vehicule blindate Piranha 5 și elicoptere Bell AH-1Z Viper


NOTĂ

Amenințarea reprezentată de politicile revizioniste ale Rusiei domină preocupările de securitate ale României ca stat membru NATO, evidențiind  astfel potențialul de descurajare al acestor arme şi nimic altceva. 
În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, Armata României are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării și înscrierea acestuia pe o tendință ascendentă este o prioritate majoră a României în contextul de securitate actual, atât de complex. 

România reușește alocarea a doua procente din PIB pentru Apărare, ceea ce asigura posibilitatea unei planificări eficiente şi inteligente a investiţiilor în dotarea cu echipamente moderne, inclusiv şi din partea industriei de apărare a României. În comparație, Republica Moldova alocă pentru apărare 0,39 din PIB pentru Apărare. Concluziile sunt de prisos.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...